Uvedba neposredne demokracije v obstoječ sistem

Če se komu porodi ideja/zamisel, ki bi bila koristna za naš politični program in delovanje, jo lahko zapiše sem in da v razpravo.
Uporabniški avatar
Blaž Cegnar
Site Admin
Prispevkov: 361
Pridružen: 29 Mar 2015 20:54
Kraj: Maribor
Kontakt:

Uvedba neposredne demokracije v obstoječ sistem

OdgovorNapisal/-a Blaž Cegnar » 03 Jan 2016 17:34

Uvedba neposredne demokracije je nujna in koristnejša od predstavniške zaradi številnih razlogov:
  • Predstavniška demokracija je zgolj prikrit način vladanja manjšine nad večino, ki prepogosto deluje preveč sebično, ni v stiku z realnostjo in se jo da podkupiti.
  • Sodobna tehnologija omogoča enostavno in varno izvedbo neposredne demokracije, kjer ima vsak človek svoj enakovreden glas pri odločanju o skupnih zadevah, hkrati z zagotavljanjem anonimnosti in preprečevanjem poneverbe glasov in/ali njihovega napačnega štetja.
  • Neposredna demokracija s podporo sodobne tehnologije omogoča praktično izvajanje in testiranje predlaganih zakonov in rešitev z upoštevanjem temeljnega principa, ki je najboljši za vse življenje: Druge upoštevam in obravnavam tako, kot bi želel biti upoštevan in obravnavan sam na njihovem mestu. Tako lahko vsakdo prispeva svoja videnja in predloge za izboljšanje in se tudi z zakoni in predlogi ne strinja, če so preveč enostranski in škodljivi.
  • Vsi soustvarjamo družbo in nesprejemljivo je, da svojo so-odgovornost prepuščamo manjšini, ki jo prepogosto zlorabi in tudi ne more delovati v dobro vseh, ker ni v stiku z vsemi vidiki realnosti, ki jih je pri iskanju rešitev potrebno upoštevati. To lahko dosežemo le s skupno platformo, kjer ima vsak enakovredno možnost podajanja predlogov in glasovanja.

Predlog, kako lahko neposredno demokracijo enostavno uvedemo v obstoječ sistem predstavniške demokracije je sledeč:
Vsakemu državljanu omogočimo enakovredno pravico glasovanja o zakonih, o katerih se glasuje v državnem zboru. S sodobno tehnologijo je to enostavno. Volivec obišče spletno stran državnega zbora, namenjeno glasovanju in podajanju predlogov, kjer se identificira podobno, kot za vstop v spletno banko. Nato lahko za vsak zakon, o katerem se glasuje v državnem zboru odda svoj enakovreden glas za ali proti. Glasovom poslancev se enostavno prištejejo glasovi državljanov, pri čemer razmerja za sprejem ali zavrnitev predloga/zakona veljajo ista razmerja glasov. Okno za glasovanje se pri tem lahko podaljša na recimo 24 ur, da lahko vsakdo, ki želi, odda svoj glas. S tem se pravice državljanov z volilno pravico izenači s pravicami poslancev pri glasovanju v državnem zboru, kar je edino logično v demokratični državi iz preprostega dejstva, da ljudje ne moremo delegirati svoje (volilne) pravice nekomu drugemu (poslancu), če je najprej sami nimamo. Tako poslanci volijo v našem imenu, kadar jim to dejansko zaupamo, ko pa presodimo, da je nek zakon preveč pomemben, da bi glas zaupali tretji osebi, glasujemo sami.

Prednosti takšne oblike neposredne demokracije so očitne in številne:
  • Ne odrečemo se lastni demokratični soodgovornosti in pravici do soodločanja o zakonih, kadar tega nismo pripravljeni storiti.
  • Izvedba referenduma proti nekemu zakonu je enostavna in hitra, s čimer preprečimo izvajanje škodljivih, ignorantskih in sebično naravnanih zakonov in rešitev.
  • Drastično zmanjšamo vpliv voljene manjšine, da sebično in ignorantsko vlada nad večino.
  • Drastično zmanjšamo zmožnost in vpliv lobiranja in podkupovanja poslancev.
  • V končni fazi odpravimo potrebo po poslancih in s tem povezane stroške, saj lahko ohranimo le namenske in strokovne delovne skupine, ki predlagane zakone in spremembe ustrezno pravno-formalno opredelijo pred glasovanjem.
  • V sožitju z vpeljavo delno avtomatiziranega sistema zagotovljenega življenjskega dohodka odpravimo potrebo po tako imenovani debeli in stroškovno potratni državi, kar zmanjša potrebo po davkih, kot tudi možnost korupcije in vladanja vplivnih manjšin nad večino.

Uporabniški avatar
Valentin Rozman
Prispevkov: 280
Pridružen: 29 Mar 2015 23:29
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Uvedba neposredne demokracije v obstoječ sistem

OdgovorNapisal/-a Valentin Rozman » 03 Jan 2016 21:14

Glasovanje posameznikov o slehernem zakonu bi bilo sicer možno, vendar je vprašljivo, kako bi si vsi, ki bi glasovali, vzeli dovolj časa, da bi dejansko natančno prebrali in razumeli vsebino slehernega zakona, o katerim bi bilo možno glasovati.

Uporabniški avatar
Duška Maglica
Prispevkov: 22
Pridružen: 04 Apr 2015 19:14

Re: Uvedba neposredne demokracije v obstoječ sistem

OdgovorNapisal/-a Duška Maglica » 04 Jan 2016 17:31

Se strinjam, da je neposredna demokracija nuja.
Problem pa vidim v nekompatibilnosti sodobne tehnologije in starejše populacije, ki ne uporablja računalnikov oz. interneta.

A se v kateri državi že izvaja neposredna demokracija? Potem bi lahko preverili kako so se tam spopadli s tem problemom.

Uporabniški avatar
Blaž Cegnar
Site Admin
Prispevkov: 361
Pridružen: 29 Mar 2015 20:54
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Uvedba neposredne demokracije v obstoječ sistem

OdgovorNapisal/-a Blaž Cegnar » 06 Jan 2016 10:18

Ali si posameznik vzame čas, da prebere predlagan zakon in ozadje ali ne, je njegova odgovornost in če se ji odpove, je to problem posameznika. To ne sme vplivati na njegovo enakovredno možnost glasovanja za vsak predlagan zakon.

Za starejšo populacijo se lahko v knjižnicah in drugje pripravi možnost uporabe računalnika za glasovanje s pomočjo zaposlenih. Danes je računalniška pismenost del osnovne pismenosti, tako kot včasih branje in pisanje. Če ljudje ne znajo pisat in brat, tudi glasujejo težko, zato je odgovornost vseh, da pomagamo starejšim pri osnovni računalniški pismenosti, da bodo lahko enakovredno sodelovali v družbi.


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov